English

Događanja

 

 

Poziv na predavanje profesora NENADA FABIJANIĆA povodom nagrade Bernardo Bernardi koju je dobio za realizaciju Arheološkog parka u Starom gradu Rijeke u četvrtak 07.svibnja 2015. u 13.00 na Građevinskom fakultetu u dvorani 004.

 

Antikvarijat Ex libris poziva Vas na predavanje o kaštelu Trsat i njegovim mijenama kroz stoljeća, s naglaskom na vrlo ambicioznu klasicističko-romantičnu obnovu u prvoj polovini XIX. stoljeća (Adamić i Paronuzzi), te veću obnovu početkom šezdesetih godina XX. stoljeća (Igor Emili). Razmatrat će se Fernkornovi "Zmajevi", Napoleonov stup, lav Sv. Marka iz Kopra, te arheološka zbirka (danas u Arheološkom muzeju u Zagrebu), te zbirka umjetnina (danas u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci). Poseban osvrt na Radmilu Matejčić i njenu knjigu "Kako čitati grad" i na feldmaršala Lavala Nugenta, vlasnika Trsata, kolekcionara umjetnina, vojskovođu i hrvatskog domoljuba.

Ulaz: 10kn

Predavač: Igor Žic
Moderatorica: Jasna Rotim Malvić

Galerija Kortil poziva Vas na otvorenje zložbe suvremene modne fotografije "Prodaja snova", kustosice Sandre Vitajić u petak, 27. 3. 2015. u 20 sati.

 

 

 

Natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrada Hrvatskog muzejskog društva

organizator: hrvatsko muzejsko društvo

Hrvatsko muzejsko društvo raspisuje javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2014. godinu. Rok za podnošenje prijedloga je 30 dana od dana objave natječaja.

Hrvatsko muzejsko društvo za izuzetna ostvarenja u muzejskoj struci dodjeljuje Nagradu za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva i Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva.

Godišnja nagrada HMD-a  može se dodijeliti stručnom muzejskom osoblju: pojedincima i grupama te muzejima, galerijama i zbirkama unutar ustanova i drugih pravnih osoba. Godišnja nagrada HMD-a dodjeljuje se za objavljena, izložena  ili na drugi način javno prezentirana ostvarenja muzejske struke u protekloj  kalendarskoj godini  u sljedećim kategorijama:

- Za realiziranu  izložbu    
- Za realizirani stalni postav
- Za realizirani izdavački projket
- Za provedenu restauraciju muzejske građe
- Za provedeni istraživački rad koji je rezeultirao izložbom ili stručnom publikacijom
- Za realizirani dokumentacijsko informacijski program
- Za realizirani pedagoško edukacijski program
- Za realizirani marketinško propagandni program
- Za međumuzejsku suradnju

Nagrada za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva   dodjeljuje se pojedincima za izuzetan i trajan doprinos muzejskoj struci. Nagrada za životno djelo može se dodijeliti samo jedanput. Nagrade HMD dodjeljuju se državljanima Hrvatske; izuzetno se mogu dodijeliti i  stranim državljanima ako su svojim djelovanjem značajno doprinijeli promicanju muzejske struke u Hrvatskoj.

Prijedlog za dodjelu Nagrada Hrvatskog muzejskog društva mogu podnijeti građani, udruge građana, gradska upravna tijela, tijela mjesne samouprave, tijela državne vlasti, ustanove, trgovačka društva, strukovne komore, vjerske zajednice i druge osobe.
 
Prijedlog za dodjelu Nagrada Hrvatskog muzejskog društva mora sadržavati:
-  ime, prezime i adresu kandidata, odnosno naziv i sjedište pravne osobe
-  naziv nagrade iz članka 1. Pravilnika za koju se predlaže dodjela
-   kategoriju za prijedlog godišnje  nagrade
-  detaljno obrazloženje prijedloga i jasno istaknut prijedlog nagrade (opis, cilj projekta,  
   doprinos muzejskoj struci)
- raspoloživu dokumentaciju.
 
Rok za podnošenje prijedloga je 30 dana od dana objave natječaja. Nepotpuni prijedlozi i prijedlozi podneseni nakon isteka roka neće se razmatrati.
 
Prijedlozi se podnose u zatvorenoj omotnici s napomenom: “PRIJEDLOG ZA DODJELU NAGRADA HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA  - NE OTVARAJ”
Ocjenjivačkom sudu za dodjelu nagrada HMD
Hrvatsko muzejsko društvo
Rooseveltov trg 5, pp 241                                          
10000 Zagreb

Nagrade se uručuju dobitnicima na prigodnoj svečanosti koju organizira HMD.

Javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrada HMD-a za 2014. godinu možete preuzeti 
ovdje.
Pravilnik o nagradama Hrvatskog muzejskog društva možete preuzeti
 ovdje. 

(M.K., 09.03.2015)

Promocija e-knjige Vladimir P. Goss: Umjetnost i politička korektnost / Art and Political Correctness u izdanju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će se u srijedu 11. ožujka 2015. u 12h u atriju Muzeja za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, Zagreb. Uz autora, dr. sc. Vladimira P. Gossa, knjigu će predstaviti dr. sc. Vlasta Begović Dvoržak (recenzentica), Vladimir Crnković, prof., dr. sc. Goran Pavel Šantek, dr. sc. Marina Vicelja Matijašić te dr. sc. Maja Cepetić (urednica). E-knjigu bez naknade možete čitati i preuzeti na http://www.romanika.net/vladimir-p-goss-umjetnost-i-politicka-korektnost-art-and-political-correctness/

 

SRIJEDA, 11. ožujka 2015. u 18:30
DPUH, Preradovićeva 44
Lidija Butković Mićin
Urbanistički problem riječke Delte 1940-ih i 1950-ih 

Razdoblje nakon završetka Drugog svjetskog rata u Rijeci je obilježeno korjenitim promjenama na političkom, gospodarskom i socijalnom planu koje su se odrazile na urbanističku i arhitektonsku djelatnost. Među brojnim zadacima koji su čekali reakciju urbanističke struke, osobito je zanimljivo i dugosežno bilo pitanje transformacije Delte, nasipanog zemljišta između Mrtvog kanala i preusmjerenog korita Rječine, koje je od sredine 19. stoljeća korišteno uglavnom u lučke svrhe. Naime, formalnopravno ujedinjenje Rijeke i Sušaka 1947. godine, u međuraću teritorijalno i upravno samostalnih gradova, nametnulo je rješavanje konkretnih problema prostornog i funkcionalnog povezivanja dvaju polutki grada opterećenih vlastitom tradicijom prostorno-planskih dokumenata. U novonastalim okolnostima Delta je percipirana kao dragocjeni prostorni resurs u samom središtu integriranoga grada koji, eliminacijom lučkih postrojenja, postaje idealni prostor za lociranje zgrada javne namjene te rekreativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja okruženih zelenilom. U urbanističke planove iz vremena kasnih 40-ih i 50-ih godina na kojima su radili stručnjaci poput Zdenka Kolacija, Vlade Antolića, Branka Vasiljevića, Antuna Ulricha i Zdenka Sile, utkana je uzbudljiva perspektiva fizičkog i simboličkog objedinjenja Rijeke i Sušaka preko pojasa Delte i susjedne Brajdice, verzija budućnosti grada u kojoj je moguće pomirenje razvojnih interesa lučko-industrijskog sektora sa potrebama suvremenog gradskog života. Izlaganje će se koncentrirati na urbanističke planove te arhitektonske projekte za područje Delte iz tog vremena, kao i dokumente lokalnih i saveznih upravnih tijela koji svjedoče o raskoraku utopijskog, vizionarskog urbanizma i realnosti političko-ekonomske konstelacije poratnih godina FNR Jugoslavije. 

Lidija Butković Mićin diplomirala je 2007. povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vanjski je suradnik Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci u naslovnom zvanju asistenta te polaznik Poslijediplomskog doktorskog studija povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom Arhitektura grada Rijeke od 1945. do 1960. godine. Realizirala je nekoliko izložbi iz područja ilustracije, stripa, dizajna i arhitekture. Suradnica je na projektima 1POSTOZAUMJETNOST i Motel Trogir usmjerenih na istraživanje i zaštitu spomeničkih i arhitektonskih ostvarenja nastalih nakon Drugog svjetskog rata.

Raspored svih predavanja 
http://www.dpuh.hr/predavanja2/

Spajalica - umjetničke intervencije u javnom prostoru 30. siječnja - 1. travnja 2015.

Spajalica se nastavlja na aktualne kulturne prakse vezane uz reaktiviranje javnog i urbanog prostora, a dodatno se bavi nesnalaženjem (pozicioniranjem) čovjeka u socijalno-ekonomskom kretanju svjetskog kapitala. K tome dodajemo i dvojbe vezane uz priželjkivanje bolje budućnosti, kojoj možda vrijedi doskočiti svjesnim preusmjeravanjem želja i potreba pojedinaca.

 

Kalendar Spajalice:

Izložbe

30.1. – 5.3., Mali salon
Žižić/Kožul 
Wonderful Things will Happen 

12.3. – 1.4., Mali salon
Lara Badurina
Hommage Danu Flavinu

 

Radionice 

16. – 23.3., od 18 do 20 sati, Mali salon
Turbo Work in Progress, mapiranje svjetlosnih reklama u gradu sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka

Gosti predavači:
Lidija Butković – MićinSvjetlo kao medij u Hrvatskoj umjetnosti od šezdesetih godina / Neonske reklame i natpisi trgovina u Rijeci pedesetih godina, 17. 3. u 18 sati
Neđad TokalićNeonska reklama danas, 19. 3. u 18 sati

 

Intervencije

26.1. - 5.3., ispred Malog salona 
Žižić/Kožul, instalacija 
Stvarnost na napuhavanje

27.02. od 12-14 sati, otvaranje atrija Malog salona
ARCHIsquad
urbana oprema za dokoličarenje
 uz play listu DJ DETURNA i PERDURABA   

18.3. - 20.3., na raznim lokacijama
Laura Llaneli
Disperzija ¿ ____ ?, site specific koncerti s riječkim glazbenicima:
JMZM i Denis Razz, 18.3. u 19 sati, Ex- Bernardi 
Zoran Majstorović, 19.3. u 19 sati, stubište MMSU
Wuná, 20.3. u 19 sati, Prirodoslovni muzej Rijeka

10.3. u 18 sati (mjesto će biti najavljeno tijekom autorovog boravka u Rijeci) 
Filip Cenek
zvučna instalacija, site-specific

20. – 26.3., od 10 do 16 sati, parkiralište Gomila 
Miron Milić
Skice za spomenar stanara
, street art akcija

 

Razgovori u Malom salonu

4.3. u 18 sati

Vera Beate Lauf, Galerija suvremene umjetnosti Leipzig: U potrazi za javnim prostorima: 
Urbane transformacije i revizija modernističke arhitekture u umjetnosti

Walter Seidl
, Art Collection, Erste Group / Erste Foundation, Beč: 
Rodne Strategije kao sastavni dio zbirke Kontakt Art 

5.3. u 18 sati
Sanja Stanić, Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet, Split: 
Trgovački centar - društvena kontekstualizacija potrošačkog prostora

5.3 u 19 sati

Susret s autorima u Malom salonu
Kristian Kožul & Damir Žižić, autori izložbe 
Wonderful Things Will Happen


Voditeljica projekta: Nataša Šuković

Kustosice: Ksenija Orelj, Sabina Salamon

Spajalica je dio projekta Soft Control, www.softcontrol.info/

Suradnici: Hangar, Barcelona; Futura, Prag; Nomad, Zagreb

Medijski pokrovitelji: Kanal RI, Kulturpunkt, Moja Rijeka, Novi list, Radio Sova 

Zahvale: Brodogradiliše Viktor Lenac; Prirodoslovni muzej, Rijeka; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Podrška:

grb grada TIFF ZA PC.jpg  mk.jpg sc.jpgEU.jpg

 goethe_institut.jpgakf.jpg


 

Izložba će biti otvorena do 12. ožujka 2015., a može se pogledati radnim danom od 10-13 i 17-20 te subotom od 10-13 sati.

Vodstvo po izložbi (uz prethodnu najavu) možete dogovoriti na galerijaKortil@rijeka.hr. 

Veselimo se Vašem dolasku!

 Ulaz je slobodan.

 

Fotografski natječaj

 

U sklopu V. Dana povijesti umjetnosti u Rijeci Klub studenata povijesti umjetnosti ARTeFACT pri Društvu povjesničara umjetnosti Rijeke objavljuje fotografski natječaj na temu GRAD JE ŽIV!

OPIS TEME:

Želimo vidjeti fotografije koje bilježe tragove svakodnevnih ljudskih aktivnosti u urbanoj sredini očima jednog studenta. U fokusu nisu ljudi, već predmeti koji dokazuju njihovu prisutnost, remete zadane konture grada i oživljavaju njegov prostor svojim nekonvencionalnim karakterom. Svojom fotografijom pokaži da i razbijeni obrasci mogu biti jednako zanimljivi!


Pravila natječaja

 SUDJELOVANJE:

 1. Pravo sudjelovanja u natječaju imaju svi studenti visokih učilišta Republike Hrvatske neovisno o vrsti njihova studija i  fotografskom iskustvu.
 2. Forma izričaja je slobodna, prihvaćaju se crno-bijele i fotografije u boji svih stilova i procesa snimanja i obrade.
 3. Svaki autor sudjeluje s najviše tri (3) fotografije.
 4. Fotografije moraju biti u JPG formatu, dimenzija 800px po dužoj stranici rezolucije 300ppi.
 5. Autor je dužan uz svaku fotografiju priložiti tekstualni opis do sto (100) riječi o prikazanome. To može uključivati autorov osobni utisak ili poruku o samom prikazu.
 6. Radovi koji se prijavljuju na sebi ne smiju sadržavati nikakve autorske zaštitne znakove, watermarkove ili slično.
 7. Organizacijski odbor Dana povijesti umjetnosti (u daljnjem tekstu Organizator) zadržava pravo na objavu radova odabranih za izložbu na svojoj internetskoj stranici, na svojim profilima na društvenim mrežama te svim daljnjim mogućim načinima korištenja istih u svrhu promidžbe ovog natječaja i manifestacije. Svi radovi će, neovisno o mjestu objave, ako je fizički moguće, biti potpisani.

ZAPRIMANJE FOTOGRAFIJA:

Natječaj je otvoren od 4. veljače 2015. do 1. ožujka 2015. zaključno u ponoć. Fotografije se zaprimaju isključivo putem e-mail adrese danpovijestiumjetnosti@gmail.com. Fotografije koje se prijavljuju za natječaj moraju biti duže stranice 800px rezolucije 300ppi.

STRUČNO POVJERENSTVO:

Stručno povjerenstvo koje će vršiti odabir fotografija za izložbu i dodijeliti nagradu najbolje ocijenjenom radu, sastojat će se od kustosa fotografskih zbirki riječkih muzeja, povjesničara umjetnosti i studenata, članova Kluba studenata povijesti umjetnosti ARTeFACT:

 • Lidija Butković Mićin (Odsjek za povijest umjetnosti FFRI, Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke)
 • Margita Cvjetinović Starac (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja)
 • Sabina Salamon (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci)
 • Sabrina Žigo (Muzej grada Rijeke),
 • Rafaela Ban (student)

NAGRADA:

Pobjednik osvaja novčanu nagradu u iznosu od 1.000,00 kn.

Najbolje ocijenjene fotografije moći će se pogledati na izložbi u sklopu Dana povijesti umjetnosti 27. ožujka 2015. godine. Nakon završetka izložbe, autorima fotografija će biti poslan primjerak kataloga o trošku organizatora.

OBJAVA NAGRADA:

Nakon završetka natječaja održat će se žiriranje i izbor najboljih fotografija te će se odabrati prvoplasirana fotografija. Pobjednik će biti objavljen 27. ožujka u sklopu otvorenja izložbe koje će se održati na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Nagrađene fotografije bit će objavljene na stranici artefact.com.hr i profilima Dana povijesti umjetnosti i Društva povjesničara umjetnosti Rijeke, Istre i Hrvatskog primorja na društvenim mrežama.

AUTORSKA PRAVA, KORIŠTENJE FOTOGRAFIJA I ODGOVORNOST:

Organizator ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve sporove vezane uz vlasništvo, odnosno autorska prava nad fotografijama koje sudionici pošalju Organizatoru radi sudjelovanja na natjecanju. Ukoliko sudionici natjecanja pošalju Organizatoru fotografije nad kojima nisu nositelji autorskog prava ili na drugi način zloupotrijebe tuđa prava, Organizator za takav slučaj ne snosi nikakvu odgovornost. Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima – autorima fotografija, a Organizator stječe pravo korištenja fotografija isključivo u svrhu promoviranja natjecanja i Dana povijesti umjetnosti bez plaćanja ikakve naknade.

KALENDAR NATJEČAJA:

Otvorenje natječaja: 3. veljače 2015.

Zatvaranje natječaja: 1. ožujka 2015.

Žiriranje do: 7-10. ožujka 2015.

Slanje obavijesti autorima o rezultatima žiriranja: do 20. ožujka 2015.

Izložba: 27. ožujka 2015.

Sudjelovanjem u ovom natječaju autori/ce pristaju na sve navedene uvjete.

PRAVILA FOTOGRAFSKOG NATJEČAJA:

 • svaki sudionik može poslati maksimalno tri (3) fotografije
 • sudionik mora biti student
 • sudionik fotografije s opisom šalje na e-mail danpovijestiumjetnosti@gmail.com
 • svaki sudionik uz fotografije mora predati ispunjen obrazac: Obrazac Grad je ŽIV
 • dimenzija fotografije moraju biti 800px po dužoj stranici rezolucije 300ppi
 • fotografije s vodenim žigom ili potpisom neće se uvažavati

Za sva pitanja možete nam se obratiti putem danpovijestiumjetnosti@gmail.com ili društvenih mreža: Dan povijesti umjetnosti iArtefact.

 

HAZU – Hrvatski muzej arhitekture

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

UPI-2M PLUS

Čast nam je i zadovoljstvo  pozvati Vas na predstavljanje knjige BORIS MAGAŠ | MISLI O ARHITEKTURI | IZABRANI TEKSTOVI koja će se održati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, Zagreb, I. G. Kovačića 37, u ponedjeljak, 22. prosinca 2014. s početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti 

Akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik HAZU

Akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU

Dr. sc. Željka Čorak, recenzentIca

Prof. mr. sc. Boris Koružnjak, dekan AF

Alen Žunić, priređivač i urednik knjige

Mr. sc. Dubravka Kisić, ravnateljica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, u ime nakladnika

 

Galerija Kortil poziva Vas na otvorenje izložbe

 

Zdravko Kopas / Dokumenti nevidljivosti

u četvrtak, 18. prosinca u 19.30 sati

Izložba će biti otvorena do 9. siječnja 2015., a može se pogledati radnim danom od 10-13 i 17-20 te subotom od 10-13sati.

 Vodstvo po izložbi (uz prethodnu najavu) možete dogovoriti na galerijaKortil@rijeka.hr. 

 

 

Dragi prijatelji galerije Kortil i svi koji ćete to tek postati, 

kao što vam je poznato, Grad Rijeka je objavio poziv za predlaganje programa Rijeka 2020 http://www.rijeka.hr/RaspisanPozivZa.

Sve vas koji imate ideje, koji ste uspješni u svojim djelatnostima, kojima je u narednom periodu važno i potrebno povezivanje kroz lokalnu i međunarodnu zajednicu, koji biste željeli biti dio priprema i dobivanja titule Rijeka - Europske prijestolnice kulture, pozivamo na radni sastanak u četvrtak, 18. prosinca s početkom u 13 sati u galeriju Kortil.

Naime, na tragu dosadašnjih iskustava u radu s publikom galerija Kortil želi proširiti svoje djelovanje i aktivnosti kroz suradnju s akterima iz kulturnih (vizualnih, izvedbenih, glazbenih, plesnih i dr.) i drugih srodnih sektora na lokalnoj i međunarodnoj razini. Želja nam je saslušati ideje, prijedloge i projekte u cilju osmišljavanja i razvijanja novih modela suradnje kroz koje će se moći promicati suvremena umjetnost, a s naglaskom na razvoju edukativnih programa i programa usmjerenih publici u galeriji i izvan nje. Iz razgovora i saslušanih prijedloga pokušat ćemo konkretizirati mogućnosti suradnje na zajedničkom/im projektu/ima i sa zajedničkim ciljevima.

Jolanda Todorović

Grad Rijeka / OGU za kulturu

City of Rijeka / Dept. of Culture

++38551 377051  mob 099 2391404

http://www.rijeka.hr

 

Izložba u Galeriji Kortil

Do 16. prosinca možete pogledati izložbu video radova Edite Matan

 

eDITA MATAn

forMA

 

radnim danom od 10-13 i 17-20 te subotom od 10-13 sati

 

Vodstvo po izložbi (uz prethodnu najavu) možete dogovoriti na galerijaKortil@rijeka.hr.

Umjetnica Edita Matan diplomantica je APURI-ja s trenutnom karlovačkom adresom / Foto: D. ŠKOMRLJ 

 

O radu FINALLY FOUND, STILL ALIVE (2012., 6'55“) iz kataloga izložbe (isječak):

…Ovaj video posvećen je prvom hrvatskom školovanom slikaru Vjekoslavu Karasu. Do dana današnjeg ne zna se gdje je umjetnikov grob. Pretpostavlja se izvan gradskog groblja. Ne zna se gdje mu je rodna kuća, iako je bila u centru grada i u dijelu kuće je bila gostiona. Do dana današnjeg umjetnik „čeka“ svoj stalni postav tj. da se desetak njegovih vrhunskih djela izvuče iz depoa…

 

O radu DOTA (2014., 1'30“)  iz kataloga izložbe:

Stvari su ponekad suptilnije od nekih ljudi. Tako je i jastučić (dio bakine dote) proplakao, jer ja nemam miraz, već samo minus na bankovnom računu koji ne mogu i ne znam umanjiti zbog kamate…

 

Edita Matan je diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti, a studirala je i kod prof. Hermanna Nitscha u Austriji.

 

Nagrade:

Odlikovanje s likom morskog konjica, Aleksandrija, Egipat;

Nagrada Grada Münchena;

Parchemin de Honneur, Chamalieres, France;

Ex-libris, Rijeka;

Posebno priznjanje, HAZU, Zagreb.

 

Mediji o izložbi: Novi list

 Organizator izložbe: Umjetnička agencija „KOPART“

 

O baštini u vijećnici

Katedra za umjetnost ranog novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci poziva Vas na predavanje Nine Kudiš naziva Slikar Serafin Schon koje će se održati u srijedu 26. studenog 2014. godine s početkom u 18 sati u Gradskoj vijećnici. Riječ je o jedanaestom u nizu predavanja koji su dijelom programa O baštini u vijećnici u organizaciji Katedre za umjetnost ranog novog vijeka.

Ciklus predavanja "O baštini u vijećnici"

 

Deveti međunarodni znanstveni skup ikonografskih studija

Centar za ikonografske studije najavljuje Deveti međunarodni znanstveni skup ikonografskih studija (Ikone i ikonologija / Icons and Iconology) koji će se održati u Rijeci, 01.-04. lipnja 2015. i Clintonu, SAD (11.-13. lipnja 2015.).

Više informacija naANNOUNCEMENT IKON CONFERENCE 2015

 

INSTITUT ZA POVIJEST UMJETNOSTI

CENTAR CVITO FISKOVIĆ

 

Diocletian's Palace in the works of Adam, Clérisseau and Cassas

 27. – 29. studenoga 2014., Muzej grada Splita (Papalićeva 1)

 

Međunarodna konferencija  Diocletian's Palace in the works of Adam, Clérisseau and Cassas održat će se u Muzeju grada Splita od 27. - 29. studenog 2014., organizirana o 250. obljetnici izdavanja knjige Roberta Adama o Dioklecijanovoj palači.

Ugledni međunarodni znanstvenici odazvali su se pozivu da istraže ulogu Dioklecijanove palače u radovima Roberta Adama, Charles-Louis Clérisseaua i Louis-François Cassasa, kao i njezin utjecaj na razvoj europskog klasicizma te na dekoraciju, arhitekturu i konzervaciju.

 

Konferencija je financirana je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Grada Splita, te planirana u sklopu uspostavnog istraživačkog projekta Instituta za povijest umjetnosti Dalmatia – a destination of the European Grand Tour in the 18th and the 19th century, financiranog od Hrvatske zaklade za znanost.

 

 

 

Galerija Kortil pozva Vas na otvorenje izložbeKSENIJA MOGIN Slike i crteži 1981.-2014., izbor u ponedjeljak, 17. studenoga 2014. u 19 sati.

 

O baštini u vijećnici

 

Katedra za umjetnost ranog novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci poziva Vas na predavanje Željka Bistrovića naziva Urbanistički razvoj Rijeke od 15. do početka 17. stoljeća koje će se održati u srijedu 12. studenog 2014. godine s početkom u 18 sati u Gradskoj vijećnici. Riječ je o desetom u nizu predavanja koji su dijelom programa O baštini u vijećnici u organizaciji Katedre za umjetnost ranog novog vijeka.

 

 Dani otvorenih vrata Instituta za povijest umjetnosti (12.–13.11.2014.)

 
Institut za povijest umjetnosti vas poziva na Dane otvorenih vrata, koji će se održati u srijedu i četvrtak 12. i 13. studenoga 2014. godine, u Zagrebu, Splitu i Osijeku.
 
Pozivamo vas da sudjelujete u predstavljanju novih višegodišnjih istraživačkih projekata koje će Institut provoditi uz potporu Hrvatske zaklade za znanost (Lj. Kolešnik, M. Pelc, A. Plosnić Škarić).
 
 
U okviru tematske šetnje kroz specijalizirani knjižnični fond i druge dokumentacijske fondove Instituta (fototeka, planoteka, hemeroteka, arhivi, donacije, ostavštine) informirajte se o vrijednim istraživačkim resursima u polju povijesti umjetnosti, arhitekture, urbanizma, zaštite spomenika i drugih srodnih znanosti i disciplina.
 
U Splitu posjetite prostorije podružnice Instituta – Centar Cvito Fisković i sudjelujte na predavanjima o dubrovačkoj katedrali (K. Horvat-Levaj) i o projektu Dalmatia  a destination of the European Grand Tour in 18th and 19th century (A. Šverko), koja će se održati u Muzeju grada Splita.
 
Informirajte se o aktualnim projektima Instituta i rezultatima studije Dvorac Eugena Savojskog u Bilju, koju je izradio radni tim Instituta u sastavu I. Haničar-Buljan, Z. Uzelac, R. Vučetić, A. Žmegač i M. Ambroš, na predstavljanju koje će se održati u Rektoratu Sveučilišta u Osijeku.
 
Posjetiteljima u Zagrebu od 10 do 18 sati omogućit će se kupnja velikog broja knjiga i časopisa po prigodnim cijenama (popusti od 20 do 50%).
 
Detaljni program možete preuzeti ovdje.
 
Kontakti:
ZAGREB Irena Šimić isimic@ipu.hr 01 6112 046
SPLIT Ana Šverko asverko@ipu.hr 021 345 036

 

 

O baštini u vijećnici

Katedra za umjetnost ranog novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci poziva Vas na predavanje Ivana Brauta naziva Nadgrobne ploče iz klaustra nekadašnjeg augustinskog samostana u Rijeci koje će se održati u srijedu 29. listopada 2014. godine s početkom u 18 sati u Gradskoj vijećnici. Riječ je o devetom u nizu predavanja koji su dijelom programa O baštini u vijećnici u organizaciji Katedre za umjetnost ranog novog vijeka.

 

 

O baštini u vijećnici

Katedra za umjetnost ranog novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci poziva Vas na predavanje Mateje Jerman naziva Riznica trsatskih franjevaca koje će se održati u srijedu 15. listopada 2014. godine s početkom u 19 sati u Gradskoj vijećnici. Riječ je o osmom u nizu predavanja koji su dijelom programa O baštini u vijećnici u organizaciji Katedre za umjetnost ranog novog vijeka.

 

Nova web stranica industrijske baštine Rijeke

Nova web stranica industrijske baštine Rijeke rijekaheritage.org prva je faza projekta Digitalizacije kulturne baštine Grada Rijeke, a realizirana je u suradnji Odjela za kulturu Grada Rijeke i Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci. Novi portal u bazi ima 58 kataloških jedinica koje pokrivaju arhitektonsku industrijsku baštinu. Baza će se nadopunjavati industrijskom, ali i ostalom kulturnom baštinom dok ne postane relevantan izvor informacija i mjesto gdje se može pregledati kompletna riječka baština. Izradu web stranice Grad je sufinancirao sredstvima spomeničke rente u iznosu od 50 tisuća kuna. Sadržaj namijenjen široj publici može se pretraživati putem tražilice, vremenske crte i geografske lokacije, tekstovi su na hrvatskom i engleskom jeziku, a sadrži i bibliografiju koja znanstvenicima i studentima daje smjer za daljnje istraživanje.

Više na stranici: http://www.rijekaheritage.org/hr/Map

 

O baštini u vijećnici

Katedra za umjetnost ranog novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci poziva Vas na predavanje dr. sc. Damira Tulića naziva Barokizacija riječkih crkava: mramorni oltari i skulpture koje će se održati u srijedu 10.  rujna 2014. godine s početkom u 19 sati u Gradskoj vijećnici.  Riječ je o šestom u nizu predavanja koji su dijelom programa O baštini u vijećnici u organizaciji Katedre za umjetnost ranog novog vijeka.

 

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje međunarodne izložbe dječjih radova

XXI Biennale of Imagination koje će se održati u galeriji Kortil, 28. kolovoza u 19 sati!

Čovjek samo srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo.

Izložba je doputovala iz Slovačke povodom Dana slovačke kulture u Rijeci, a otvorena je

do 19. rujna radnim danom 10-13 i 17-20 te subotom 10-13 sati.

 

Znanstveni simpozij: Arhitekt Boris Magaš (Karlovac, 25. 10. 2014.)

Pod počasnim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pokroviteljstvom Grada Karlovca, Udruga za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,  Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu  u povodu prve godišnjice smrti akademika Borisa Magaša organiziraju  znanstveni  simpozij u Karlovcu o ovom vodećem hrvatskom arhitektu. Znanstveni simpozij će se održati u subotu 25. listopada 2014. u Gradskoj vijećnici  grada Karlovca.

Temeljna zamisao ovoga simpozija je promišljanje i vrjednovanje stvaralačkog opusa akademika Borisa Magaša s različitih aspekata njegovog stvaralaštva. Pozivamo sve zainteresirane da predlože znanstvene radove koji doprinose sagledavanju stvaralačkog djelovanja akademika Borisa Magaša, a obuhvaćaju sljedeća područja:

– teorija arhitekture

– arhitektonski projekti i realizacije

– pedagoško djelovanje

– veliko mjerilo i urbanizam u teoriji i projektima

Članovi Organizacijskog odbora:

mr.sc. Zvonimir Gerber

prof.dr.sc. Boris Morsan

Marina Majoli

mr.sc. Zvonimir Pađan

prof.dr.sc. Josip Žunić

prof. mr.sc. Olga Magaš.

Članovi Znanstvenog odbora:

akademik Velimir Neidhardt

akademik Andrija Mutnjaković

prof.dr.sc. Boris Morsan

dr.sc. Zorana Sokol Gojnik

doc.dr.sc. Zlatko Karač

doc.dr.sc. Nana Palinić

Zlatko Uzelac

ROKOVI

Dostava sažetka radova: 18. 07. 2014.

Prihvat teme: 21. 07. 2014.

Dostava PP prezentacije: 20. 10. 2014.

Održavanje skupa: 25. 10. 2014.

Dostava radova za objavu u zborniku: 20. 12. 2014.

Potvrda prihvata konačnog rada za objavu u zborniku: 15. 01. 2015.

SAŽETAK

– jezik: hrvatski

– veličina teksta : do 1800 znakova (do 1 kartice)

– programski jezik: word; font 11; arial; 1.5 razmak; margine 2.5 cm

– oblikovanje teksta: „draft“ (bez formatiranja)

– podaci o autoru : ime i prezime, akademski naslov, ustanova zaposlenje, adresa, kontakt (telefon i e-pošta)

– sažetci se šalju na adresu: simpozij-magas@arhitekt.hr 

– uputa za pripremu cjelovitog rada bit će objavljena naknadno

MJESTO ODRŽAVANJA SKUPA:  Gradska vijećnica grada Karlovca

TRAJANJE SKUPA: 1 DAN

VRIJEME ODRŽAVANJA SKUPA: 25. Listopada 2014

 

 

Galerija Kortil poziva Vas na šetnju kroz izložbu SUMMERISNOTOVER u srijedu, 23. srpnja u 17 sati koju će voditi sama autorica, Šejla Kamerić. Dođite i iz prve ruke poslušajte priču o izloženim radovima.

 

Galerija Kortil pozva Vas na otvorenje izložbe SUMMERISNOTOVER Šejle Kamerić

u ponedjeljak 7. srpnja u 20 sati!

 

Proslavljena sarajevska umjetnica u Rijeci gostuje u sklopu programa međunarodne radionice za razvoj autorskog dokumentarnog filma Ex Oriente Film + REFINERI. Izložba će biti otvorena do 23. srpnja radnim danom 10-13 i 18-21 sat te subotom 10-13 sati.

 

 

Galerija Kortil poziva na otvorenje izložbe studentskih radova

MAP in MOTION koje će se održati u utorak, 1. srpnja u 20 sati u galeriji Kortil.

U međunarodnom projektu MAP in MOTION predstavljaju se

studentski radovi nastali tijekom trogodišnjeg perioda.  

Izložba će biti otvorena do 5. srpnja radnim danom 10-13 i 18-21 sat te subotom 10-13 sati.

 

O baštini u vijećnici

Katedra za umjetnost ranog novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci poziva Vas na predavanje Ive Jazbec naziva Riječka benediktinska vezilačka radionica koje će se održati u srijedu 11.  lipnja 2014. godine s početkom u 19 sati u Gradskoj vijećnici. Riječ je o petom u nizu predavanja koji su dijelom programa O baštini u vijećnici u organizaciji Katedre za umjetnost ranog novog vijeka.

Znanstveno-stručni skup: Hrvatski povjesničari umjetnosti: Radovan Ivančević (1931.-2004.) i predstavljanje Biblioteke digitalnih izdanja: Radovan Ivančević, Odabrane studije iz povijesti srednjovjekovne i renesansne umjetnosti. 9. i 10. lipnja

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske pokrenulo je izradu baze hrvatskih povjesničara umjetnosti i vezano uz taj projekt organizira znanstveno-stručne skupove posvećene znamenitim hrvatskim povjesničarima umjetnosti koji su svojim radom pridonijeli razvoju struke. Drugi skup, koji će se održati 9. i 10. lipnja 2014. godine u Gliptoteci HAZU, posvećen je jednom od najsvestranijih humanista suvremene povijesti umjetnosti i kulture – Radovanu Ivančeviću, koji je kao dugogodišnji sveučilišni profesor utjecao na formiranje niza naraštaja budućih stručnjaka, a svojim javnim djelovanjem približio problematiku povijesti umjetnosti široj javnosti.

Više o skupu možete pronaći na stranici Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske: http://www.dpuh.hr/

Izložba Ivana Valušeka „Struktura stvaranja“

Galerija Kortil poziva na otvorenje izložbe skulptura Ivana Valušeka „Struktura stvaranja“ u srijedu, 11. lipnja u 20 sati.

 

Izložba „Svjetski  bijenale studentske fotografije - izbor najboljih radova“

Muzej grada Rijeke poziva na  otvorenje izložbe „Svjetski  bijenale studentske fotografije - izbor najboljih radova“  u utorak 10. lipnja 2014. u 19 sati.

 

EMITIRANJE DOKUMENTARNIH FILMOVA RADOVANA IVANČEVIĆA NA HTV3 U LIPNJU OD 09.06. DO 24.06. U 11:00 (PON-PET)

 

Povodom desete godišnjice smrti dokumentarni filmovi Radovana Ivančevića iz arhiva HTV-a emitiraju se na programu HRT3 od ponedjeljka do petka u 11 sati počevši od 2. do 27. lipnja 2014. godine.

 

Raspored emitiranja dokumentarnih filmova:

 

Ponedjeljak, 09.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: Kameno doba - zemljano doba (1982) (1/12)

B-27196 (1.10-29.16) (28.06) Z.O. program (P)*

Utorak, 10.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: Mezopotamija - Egipat (1982) (2/12)

B-27196 (29.30-55.56) (26.26) Z.O. program (P)*

Srijeda, 11.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: Antika - Grčka (1982) (3/12)

B-27196 (56.10-84.35) (28.25) Z.O. program (P)*

Četvrtak, 12.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: Antika - Rim (1982) (4/12)

B-26062 (1.10-29.45) (28.35) Z.O. program (P)*

 

Petak, 13.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: Romanika - Srednji vijek (1982) (5/12)

B-26062 (30.00-59.00) (29.00) Z.O. program (P)*

  

Ponedjeljak, 16.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: Gotika - Srednji vijek (1982.) (6/12)

B-26062 (59.10-88.31) (29.21) Z.O. program (P)*

 

Utorak, 17.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: Srednji vijek - Bizant (1982.) (7/12)

B-27193 (1.10-30.35) (29.25) Z.O. program (P)*

 

Srijeda, 18.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: Renesansa (1982.) (8/12)

B-27193 (31.00-55.50) (24.50) Z.O. program (P)*

 

Četvrtak, 19.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: Barok (1982.) (9/12)

B-27194 (48.00-75.45) (27.45) Z.O. program (P)*

 

Petak, 20.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: XIX stoljeće (1982.) (10/12)

B-27193 (56.10-85.22) (29.12) Z.O. program (P)*

 

Ponedjeljak, 23.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: XX stoljeće (1. dio) (1982.) (10/12)

B-27194 (1.10-24.30) (23.20) Z.O. program (P)*

 

Utorak, 24.06.2014. u 11:00

Povijesna pripovijest: XX stoljeće (2. dio) (1982.) (10/12)

B-27194 (25.00-47.40) (22.40)Z.O. program (P)*

 

Osmi Međunarodni znanstveni skup ikonografskih studija 2014.